Boi Akih & Zoumana Diarra

De optredens van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer, beter bekend als Boi Akih, zijn een belevenis, adembenemend en meeslepend. Samen met Zoumana Diarra op kora, ngoni en percussie geven zij leven in de intimiteit van de songs, met zinnen prikkelende virtuoze improvisaties. Door de vele concerten en tours blijft Boi Akih het eigen muzikaal vocabulaire ontwikkelen, waardoor klanken en elementen uit verschillende tradities een nieuwe betekenis krijgen. Voor dit trio bouwt Zoumana Diarra zijn instrumenten zelf.

De Volkskrant: ‘Fabelachtige zang en meesterlijk gitaarspel in een eigen universum: Akihary en Brouwer zitten elkaar dicht op de huid maar spelen nooit op safe. Hun muzikale acrobatiek is soms zo gedurfd, dat je als luisteraar ongemerkt de adem inhoudt’.

Boi Akih spreekt tot de verbeelding door de klankrijkdom van Akihary's warme en soepele stem, het karaktervolle en inventieve gitaarspel van Niels Brouwer en de grote verscheidenheid aan kleuren en grooves in het spel van Zoumana Diarra.

Monica Akihary: zang, elektronica

Niels Brouwer: gitaren

Zoumana Diarra: kora, ngoni, percussie

Zoumana Diarra

Journalist Ton Maas kopte in MixedWorldMusic.com:

‘Met Boi Akih de woestijn in’

‘Brouwer en Akihary zijn zo op elkaar ingespeeld dat ze zelfs bij de meest grillige ritmische figuren en in de hoogste versnelling naadloos in elkaar haken. Grappig blijft het contrast tussen de naar binnen gekeerde Brouwer, die zijn grijze manen gebruikt als gordijntje, en de immer goedlachse Akihary, die elk publiek voor zich weet te winnen. Als geen ander paart ze zeggingskracht aan fabelachtige techniek. Niet alleen beschikt ze over een enorm bereik, maar zelfs op fluistersterkte heeft ze haar stembanden nog volledig onder controle.

Maar hoe zat het dan met die woestijn? Die kwam als aangename verrassing tijdens de tweede set, in de gedaante van een loom wiegende groove zoals we die kennen uit de dessert blues van Ali Farka Touré. Wie hem inzette, viel achteraf niet meer te achterhalen. Opeens was ie er, en vormde een gespreid bedje voor een getokkelde dialoog waarin gitaar en ngoni sierlijk om en door elkaar heen kringelden. Ik hoop dat Boi Akhi hem 'er in houdt', die woestijnblues’.

Info & reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl. of bel 06 50584308. Kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt en vanaf 20 juni 2019 bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen nh


© 2019 Kunstgetij