Das Wohltemperierte Klavier 1 - Marcel Worms piano

De veelzijdige en sympathieke pianist Marcel Worms trad al vaak op in de regio op uitnodiging van Kunstgetij.

Worms is als pianist op vele fronten actief: al zeker achttien cd’s met solowerk schreef hij op zijn naam; met de auteurs Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje maakte hij concertlezingen, hij bracht de muziek van de Spaanse componist Federico Mompou ‘onder de mensen’ en hij is heel actief in de kamermuziek, met zijn muzikale partners fluitiste Eleonore Pameijer, sopraan Irene Maessen en violiste Ursula Schoch. Ook genoemd moet zijn bluesproject: meer dan tweehonderd Nederlandse en buitenlandse componisten (uit vijfenvijftig landen op alle continenten) schreven een bijdrage voor dit programma. Die Worms in vrijwel al deze landen uitvoerde en vastlegde op acht cd’s.

Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach Deel 1

In het seizoen 2019-2020 speelt pianist Marcel Worms dertig keer in Nederland het complete eerste boek van dit meesterwerk, een zeldzame gebeurtenis. De compositie is al zeker twee eeuwen onderdeel van de canon van de westerse muziek. Niet eerder schreef een componist een cyclus met stukken in alle vierentwintig toonsoorten, elk met een eigen karakter en getuigend van fantasie, levensvreugde en wijsheid. Ook voor Marcel Worms is Bachs cyclus niet alleen een muzikaal meesterwerk maar tevens een spiegel van de ziel.

Voorafgaand aan het concert geeft Worms een inleiding over deze compositie.

In de zomer van 2020 zal Marcel Worms het eerste boek van het Wohltemperierte Klavier op cd opnemen.

Voor het seizoen 2020-2021 staat het tweede deel van het Wohltemperierte Klavier op het programma. Een cd-opname daarvan is gepland voor de zomer van 2021.

Reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308, of koop vanaf 3 januari 2020 kaarten bij de Eerste Bergensche Boekhandel. Kaarten ook te koop aan de zaal zolang de voorraad strekt.


© 2020 Kunstgetij