Dubbel concert Ruïnekerk Bergen tijdens Kunst10daagse Bergen – Under the Surface & Yuri Honing Acoustic Quartet

C foto Yuri Honing: Mariecke van der Linde

Kaarten via www.dekunst10daagse.nl


Yuri Honing Acoustic Quartet - GOLDBRUN

Yuri Honing - tenorsaxofoon, Wolfert Brederode – piano, Gulli Gudmundsson - bas, Joost Lijbaart – drums

Het optreden van de inmiddels bijna legendarische saxofonist en tweevoudig Edisonwinnaar en zijn akoestisch kwartet draait om het nieuwste album Goldbrun, over Europa en heldendom. In een tijd waarin Europa telkens onder vuur ligt verdedigt Honing de Europese geschiedenis en identiteit in een muzikaal verbindend album.Goldbrun bestaat uit zeven delen, eindigend in een hemelvaart.In veel opzichten is de muziek een eerbetoon aan de Romantiek.

Voor zijn album Seven (2001) won Honing zijn eerste Edison. In 2012 won de saxofonist en componist de Boy Edgar-prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland. Vorig jaar werd zijn album Desire door de vaderlandse pers uitgeroepen tot beste Nederlandse jazz album van het jaar (Het Parool, De Volkskrant). Tevens won Honing met dit album zijn tweede Edison. Een concert met Honing en zijn band is altijd iets bijzonders en gaat veel verder dan een regulier jazzconcert.

In Trouw en De Volkskrant kreeg ‘Goldbrun’ vijf sterren.

Citaten uit de pers over het album ‘Goldbrun’:

‘Bij dit kwartet versmelt de muziek tot iets onnoembaar moois’ (Mischa Andriessen – Trouw) ‘Dit is muziek op het scherpst van de snede’ (Angelique van Os – Jazzism) ‘Honing krijgt het publiek stil van betovering’ (Gijsbert Kramer - De Volkskrant ) ‘Honing heeft zijn internationale betekenis al lang bewezen en Goldbrun is hiervan wederom een bevestiging’ (Jan Jasper Tamboer - Het Parool) ‘Honing levert een hemelse plaat af’ (Paul van der Steen – De Telegraaf)


C foto Under the Surface: Juan Carlos Villarroel


Under the Surface

Sanne Rambags - vocals, Bram stadhouders - gitaar / elektronica, Joost Lijbaart - drums / percussie

Under the Surface is een nieuwe Nederlandse band gevormd door drummer Joost Lijbaart (bekend om zijn werk met Yuri Honing), gitarist Bram Stadhouders (bekend van zijn werk met onder anderen het Nederlands Kamerkoor) en de talentvolle jonge vocaliste Sanne Rambags (winnaar Conservatorium Talent Award 2017).
Het trio ontmoette elkaar in Mei 2015 op initiatief van de Bredase stichting Beaux Jazz, die jong toptalent artistieke ondersteuning biedt. Voor deze eerste editie van ‘Generation Next’ stond de jonge zangeres Sanne Rambags uit Tilburg centraal en zij stelde een avontuurlijke groep samen met gitarist Bram Stadhouders en drummer Joost Lijbaart.
Het debuutalbum in maart 2017 kreeg geweldige recensies. Uitgangspunt van de musici zijn improvisaties waarbij sfeer, poëzie en samenspel een grote rol spelen.
De universele muzikale taal van het trio bracht de groep dit jaar al op grote festivals in Mali, Mexico en Nederland. Het ‘oer-element’ in hun muziek blijkt veel mensen uit verschillende culturen aan te spreken. De groep speelt dit jaar nog op belangrijke festivals in China en India.
Drummer Joost Lijbaart (Amsterdam 1967) behoort tot de top van de Nederlandse jazz-scene. Bram Stadhouders (Tilburg 1987) is een van de meest veelbelovende nieuwe jonge muzikanten in het Europese improvisatie-circuit en heeft veel prijzen gewonnen. Sanne Rambags (Tilburg 1994) is een van de weinige zangeressen van haar generatie die op een heel open manier kan improviseren, soms met zelf geschreven teksten en gedichten, soms door zichzelf volledig te positioneren tussen de muzikanten. Dit geeft haar stem een instrumentale functie die prachtig aansluit bij het open groepsgeluid en het spel van Lijbaart en Stadhouders.
Under the Surface is een uniek trio van muzikanten uit verschillende generaties die elkaar hebben gevonden in een gemeenschappelijke drang om te zoeken naar ruimte en stilte door improvisatie.

Citaten uit de pers over het album ‘Under the Surface’:

‘Een mysterieus en monumentaal bouwwerk’ (Rinus van der Heyden – Jazznu) ‘Is het beluisteren van het album al een intense ervaring, het bijwonen van het concert is magisch’ (Jan Jasper Tamboer – Het Parool) ‘De luisteraar raakt betovert door het fraaie precieze spel’ (Gijsbert Kramer – De Volkskrant) ‘Sanne Rambags is een verhalenvertelster die balanceert tussen magie en werkelijkheid. En dat voor een 22-jarige’ (Erno Elzinga – Jazzenzo) ‘Een buitengewone en zinderende samenwerking’ (Erno Elzinga – Jazzenzo) ‘Deze drie musici maken een palet van muzikale sferen die als een prisma je gehoor kleurt’ (Mattie Poels – Music Frames) ‘Krachtige muziek zonder compromis’ (Nederlands Dagblad)

KAARTEN VERKRIJGBAAR VIA WWW.DEKUNST10DAAGSE.NL


© 2018 Kunstgetij