Fado-zangeres Hendriktje & Ensemble

Hendriktje Ruiter, kortweg ‘ Hendriktje’, is een fascinerende Groningse fado-zangeres met een Portugese ziel. Haar zoektocht naar de diepte van de fado valt samen met haar eigen bestaan waarin liefde, verlies en vooral ook veerkracht een grote rol spelen. Met haar warme, muzikale stemgeluid weet ze haar publiek diep te raken waardoor er een intens en intiem samenspel ontstaat: als een siddering die bijna aanvoelt als een moment van stilte brengt de pure eenvoud van haar gezang tijdloze momenten van ontroering te weeg. Daarin schuilt voor Hendriktje dan ook de essentie van haar eigen bestemming, waar ze met de melancholisch gelaagdheid van de fado afdaalt en opstijgt naar de kracht van troost, liefde en geluk.

Voor Hendriktje is de fado de meest pure muziekvorm; na het zingen van klassiek, pop, jazz, Franse chansons en eigen composities lijkt in de fado alles samen te komen.

Het zingen van een fado lijkt op een bezwering en brengt eigenlijk een niet nader te beschrijven geluk met zich mee, dat ze graag wil delen met iedereen die hart heeft voor de warmte van de ‘Saudade’, het zuidelijk temperament en de liefde voor de klanken van de zachtjes ‘huilende gitaren’.

Ze wordt begeleid door Daniël Raposo op Portugese gitaar en Hans van Gelderen op klassieke gitaar.

Hans van Gelderen


Daniël Raposo


Info & reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. Kaarten ook aan de zaal indien nog voorradig en 14 dagen tevoren bij de Eerste Bergensche Boekhandel.


© 2017 Kunstgetij