Kraaijeveld/Nicola - Bintangs

Foto: Marjolein Jansen

Blues in de vrede van het duin: Kraaijeveld/Nicola - Bintangs

Twee leden van de Nederlandse rockband de Bintangs, Frank Kraaijeveld en Marco Nicola, vereren het Vredeskerkje met een eenmalig optreden op 15 augustus. Zij spelen (akoestisch) blues van de Bintangs en repertoire van eigen hand speciaal voor (en door) dit duo geschreven.

Frank Kraaijeveld is zanger, gitarist en tekstschrijver. Al bijna zestig jaar is hij de voorman en cultuurbewaker van de Bintangs, de band die met bikkelharde en onvervalste rhythm & blues de zogenoemde ‘Hoogoven-sound’ heeft gecreëerd, een verwijzing naar de staalfabrieken in de IJmond, de bakermat van de Bintangs. Inmiddels heeft Kraaijeveld meer dan veertig leden de band zien verlaten, duizenden optredens gehad, en gaat de discografie van de Bintangs richting dertig albums. In de zomer van 2018 werd daar een nieuwe telg aan toegevoegd, het album It’s A Nightmare.

Marco Nicola is een virtuoos in diverse authentieke Amerikaanse stijlen van gitaarspelen zoals fingerpicking en slide gitaar. Daarbij heeft hij een warme zangstem en het vermogen om overtuigende nummers te schrijven. Nicola bracht drie cd’s uit met zijn band de Trembling Highbury’s. Ze deden een hoop optredens onder anderen als voorprogramma van Cuby & the Blizzards, Julian Sas, de Bintangs en Canned Heat. Nicola schreef een aantal nummers voor de Bintangs (waarvan hij inmiddels deel uitmaakt) en doet ook optredens met de kapitein van deze oudste band van Nederland Frank Kraaijeveld.

De Bintangs is een van de oudste Nederlandse popgroepen. De naam betekent 'sterren' in het Indonesisch. De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank (basgitaar, zang) en Arti Kraaijeveld (gitaar, zang) en speelde indorock, die al snel veranderde in een ruig soort rythm & blues. De optredens waren enerverend en de Bintangs werden een soort Nederlandse Rolling Stones.

Na ontelbare wijzigingen in de samenstelling van de leden van de band trekt De Bintangs-karavaan sinds 2017 verder met: Frank Kraaijeveld, Dagomar Jansen, Burt van der Meij en Marco Nicola (ex Trembling Highburies en ex BluesTrax).

De Bintangs werden dit jaar toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame. Hiermee eert de Dutch Blues Foundation jaarlijks personen die van onschatbare waarde zijn of zijn geweest voor de Nederlandse bluesgeschiedenis. De band schaart zich in de rij voorgangers als Harry ‘Cuby’ Muskee, Oscar Benton, Rob Hoeke, Barrelhouse, Martin van Olderen, Livin’ Blues, Flavium en Eelco Gelling.

www.bintangs.nl

Reserveren en info: mail naar kaartverkoop@kunstgetij.nl of bel 06 50584308. Of koop kaarten aan de zaal (zolang de voorraad strekt) of bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen (beschikbaar per 3 augustus).


© 2019 Kunstgetij