Wereldpremière onvoltooid trio van Ludwig van Beethoven

Beethovenjaar 2020

Naast het meesterwerk 'Aartshertog Trio' gespeeld door Trio Minne, wordt op dit concert ter gelegenheid van de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven een wereldpremière gebracht: de Nederlandse musicoloog Cees Nieuwenhuizen reconstrueerde een onvoltooid piano trio van Beethoven uit 1816. Dit zou het laatste pianotrio van Beethoven zijn geweest. Ook dit werk wordt vertolkt door het Trio Minne.


Cees Nieuwenhuizen is musicoloog, componist en pianist en specialist op het gebied van de muziek van Beethoven. Hij heeft alle muziek van Beethoven in huis en doet onderzoek in bibliotheken over de hele wereld naar onbekende fragmenten van Beethovens werk. Hij is beroemd om zijn reconstructies en voltooiingen van werken van de grote meester.

In 2020 is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Musici en orkesten over de hele wereld grijpen zijn 250ste geboortedag aan om een ode aan de componist te brengen. En terecht! Tot op de dag van vandaag heeft zijn oeuvre een grote invloed.

Het 'Aartshertog Trio' wordt ook heden nog steeds beschouwd als het grootste werk ooit geschreven voor de combinatie viool, cello en piano. Monumentaal, zowel in de omvang van het werk als in de diepte van de inhoud. Beethoven droeg het werk op aan zijn goede vriend en mecenas, Aartshertog Rudolph en speelde ook de première van het werk in 1814.

Trio Minne: Jolente De Maeyer viool, Benjamin Glorieux cello, Nikolaas Kende piano

Violiste Jolente De Maeyer

Cellist Benjamin Glorieux

Pianist Nikolaas Kende


15 februari Ruïnekerk Bergen, 20.00 uur, toegang € 17,50

Reserveren en info: kaartverkoop@kunstgetij.nl – 06 50584308© 2020 Kunstgetij