Mauthausencyclus door Ensemble Mazí

In het Vredeskerkje klonk al een aantal keren eind april en begin mei de Mauthausen Cyclus, het werk van componist Mikis Theodorakis en schrijver Jacovos Kambanellis. Deze Jacovos overleefde het concentratiekamp Mauthausen en schreef er een boek en vier gedichten over. Met de muziek van Mikis Theodorakis zijn het liederen waarin de melancholie doorklinkt en hoop. Hoop op een toekomst na de oorlog, waar er liefde is, “midden op de dag, op alle plaatsen des doods, totdat diens schaduw verdwijnt”. De Griekse Maria Farandouri was in 1965 de eerste grote uitvoerster. In Nederland maakte Liesbeth List in 1967 het werk legendarisch met de Nederlandse teksten van Lennart Nijgh.

Het Noord-Hollandse projectkoor Mazí komt naar het Vredeskerkje om de liederencyclus meerstemmig en in het Grieks, - de ooorspronkelijke tekst - uit te voeren. Het koor wordt instrumentaal begeleid door zes musici. Tijdens de uitvoering wordt er tekst en uitleg gegeven over de schrijver Jacovos Kambanellis, Mauthausen en de componist Mikis Theodorakis. afgewisseld met muzikale intermezzo’s.

Het koor wordt gevormd door Anna Boos, Cox Jobse, Els van Dijck, Els Tempelaars, Gé Ankoné, Hanna Bakker, Henk Steen, Jan Willem Dorr, Liesbeth Brinkman, Martha de Ruiter, Reino IJsselmuiden, Sophie Abeln, Teun Rigter en Yntske Zijlstra.

Het ensemble bestaat uit

René Woelders, klarinet
Andreas Keesman, contrabas
Martijn Komen, accordeon
John Eilert, gitaar
Margo Kos, percussie
Karen Nijdam, viool


© 2023 Kunstgetij