Niki Jacobs zingt Mauthausen Cyclus

Op deze 3 mei, de dag voorafgaand aan de herdenkingsdag, zal Niki Jacobs de liederen van Theodorakis' Mauthausen Cyclus vertolken. Vorig jaar op 4 mei in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee maakte zij grote indruk met de paar liederen die zij toen zong. Nu zal zij de gehele cyclus zingen. Ze begeleidt zichzelf op gitaar en wordt muzikaal ondersteund door Emile Visser op cello en PieterJan Cramer van den Boogaart op accordeon en piano.

Mikis Theodorakis (1925) is een belangrijke Griekse componist uit de twintigste eeuw. Hij was verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog en toen Griekenland een fascistisch regime had. Een verblijf in een concentratiekamp werd omgezet in ballingschap, dankzij de inspanningen van mensen als Leonard Bernstein, Dmitri Sjostakovitsj, Arthur Miller en Harry Belafonte.

In de jaren zestig zette Theodorakis teksten van Iakovos Kambanellis op muziek. De teksten waren afkomstig uit Kambanellis’ memoires over zijn gevangenschap in het concentratiekamp Mauthausen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De ontroerende en klassiek geworden liederen zijn gezongen door de beroemde Griekse zangeres Maria Farantouri. In Nederland heeft Liesbeth List deze geschiedenis vertolkt, met prachtig vertaalde teksten van Lennaert Nijgh. Nu is dan de beurt aan Niki Jacobs.

Foto cellist Emile Visser: Ejam Maail; foto Niki Jacobs en PieterJan Cramer van den Boogaart: Mariëlle Vlaar

Info & reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. Kaarten vanaf 23 april te koop bij Boekhandel Bruna en aan de zaal mits uitverkocht.


© 2019 Kunstgetij