Stolz Quartet - Razende Stilstand

Citaat van de celliste van het kwartet, Doris Hochscheid:

‘Sinds de oprichting maak ik deel uit van het Stolz Quartet, een groep bevlogen musici die een droom willen realiseren: muziektheater zonder acteurs, opera zonder zingen. We werken graag met levende componisten en theatermakers en zijn altijd op zoek naar bijzondere samenwerkingsverbanden.
De musici: Marieke Schut, hobo, Jellantsje de Vries, viool, , altviool en ikzelf spelen in onze muziektheaterprojecten meestal uit het hoofd en zijn dan tegelijk acteurs. Fantastisch om zo muziektheater te maken!’

Vele componisten hebben muziek voor het kwartet geschreven en bewerkt, onder wie Rob Zuidam, Theo Verbey, Klaas de Vries, Vanessa Lann, Diego Soifer en Kate Moore. The Stolz heeft samengewerkt met acteurs als Johan Leysen en Michiel Romeyn en met dansgroep Leine Roebana.

Razende Stilstand - Een geënsceneerd concert

Een concert waarin stilte centraal staat. Stilte als iets meditatiefs, als iets contemplatiefs, maar tevens als iets dat rusteloos, ongemakkelijk en grillig is, iets dat je ervaart als oorverdovend, als
tinnitus die in je oren suist. Dit concert gaat over twee kenmerkende elementen uit de Japanse cultuur. Aan de ene kant de bedachtzame traditie van de Haiku’s van Bashō, waarin elk moment zo nauwkeurig mogelijk wordt beschreven. Met maar een paar woorden wordt alles gezegd wat je moet weten; de tijd wordt stilgezet, het beeld vastgelegd zonder zijn beweging te verliezen.

Aan de andere kant wordt het stadsleven geplaatst, dat in een steeds hogere versnelling lijkt te gaan, steeds over de kop lijkt te gaan; het eeuwige haasten en de hoge verwachtingen die de maatschappij demensen oplegt. Een wereld waarin geen tijd is om achterom te kijken, om even tot inkeer te komen.

Twee nieuwe composities van Klaas de Vries en Jan van de Putte zetten deze twee werelden tegenover elkaar.

Programma
• Hobokwartet – Jan van de Putte
• Een naakte ruiter – Klaas de Vries

The Stolz Quartet
• Arthur Klaassens (alt)hobo
• Jellantsje de Vries – viool
• Lisa Eggen – altviool
• Doris Hochscheid – cello

Kenzo Kusuda – choreograaf 

Durante van Kuijk - licht

Voor meer info over het programma: www.villastolz.nl

Zaterdag 9 november 20.00 uur, toegang € 15,-/Vrienden Vredeskerkje € 12,50
Reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308 of koop kaarten bij de Eerste Bergensche Boekhandel (vanaf 28 oktober); kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt.


© 2019 Kunstgetij