Vredeskerkje Bergen aan Zee

De bochtige weg van Bergen naar Bergen aan Zee is een groot feest door een groots duingebied op weg naar het westerlicht. Vlak na de rotonde bij de entree van Bergen aan Zee zie je het Vredeskerkje al liggen, rechts beneden in het Engelse Veld: een bijna on-Nederlands beeld.

Het is vlak na de Eerste Wereldoorlog, in 1918, gesticht, voor de vrede, door Marie Amalia Dorothea Van Reenen-Völter, de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Bergen. Het hoorde toen bij de eerste bebouwing daar aan de kust. Het kerkje bestaat dit jaar dus 100 jaar! (op www.vredeskerkje.nl vindt u meer bijzonderheden over dit jubileum).

In de zomermaanden zijn er oecumenische kerkdiensten in het rietgedekte kerkje, dat ook een populaire trouwlocatie is.

Kunstgetij programmeert er jaarrond, van maart tot en met april op woensdagavonden en de overige maanden ook wel op zondagmiddagen.
De zomerserie, dit jaar op donderdagavonden vanaf 4 juli tot en met 29 augustus, is in de regio en voor de toeristen een begrip geworden met een bont programma van wereldmuziek, jazz, kleinkunst en kamermuziek op die prachtige plek. Maximaal 110 bezoekers kunnen de concerten en voordrachten bijwonen.

Concerten 2019:
4 juli Boi Akih    Boi Akih spreekt tot de verbeelding door de klankrijkdom van Akihary's warme en soepele stem, het karaktervolle en inventieve gitaarspel van Niels Brouwer en de grote verscheidenheid aan kleuren en grooves in het spel van Zoumana Diarra op onder meer op de kora.

18 juli Gitarist Hans Laduc en zangeres Marieke Duin    De twee musici maakten een fraai programma van eigen werk en pareltjes uit de muziek geschiedenis, van onder meer John Denver, Sting, Janis Ian en Elton John.

25 juli Guus Westdorp/Ramses - De Liederen    Met zijn solo 'Ramses - de liederen’ brengt Guus Westdorp een muzikale groet met het werk van levenskunstenaar Ramses Shaffy met wie hij jaren omging. Uitbundig, ingetogen en versierd met anekdotes voert hij je door velden van vurige liefdes, maar ook langs grachten, in nachten vol eenzaamheid en verlangen. En dan lijkt het weer even of Ramses door de zaal waart....

1 augustus Trio Descargando & saxofonist Paul Weiling    Vurige salsa: drie doorgewinterde ‘Salseros’ spelen felle descargas, 'ontladingen'. Het zijn 'jam's' in de salsatraditie uit de New Yorkse jaren zeventig (uit de Salsa Dura-periode) maar ook uit Cuba.

22 augustus SYA - Muzikale engelen   Hun liefde voor fraaie meerstemmige muziek vertaalden deze veelzijdige musici vakkundig naar eigen SYA-arrangementen. Het resultaat is een mooi luisterconcert met ook een keur aan diverse instrumenten.

29 augustus Mónica Coronado & Manito - ‘Melodías del Corazón’    Zangeres Mónica Coronado uit Barcelona maakte met gipsy flamencogitarist Manito een warmbloedige voorstelling waarin de luisteraar wordt meegenomen naar een wereld vol passie, weemoed en hartstocht. Op het repertoire staan zowel bestaande als zelfgeschreven Spaanstalige nummers.

Kijk op AGENDA op deze site voor meer info over Kunstgetij-concerten in het Vredeskerkje. Ook op de site van het Vredeskerkje zijn onze concerten te zien: www.vredeskerkje.nl

Het indrukwekkende optreden op 4 mei 2019 van Niki Jacobs en ensemble met onder meer liederen uit de Mauthausen Cyclus van Mikis Theodorakis.


© 2019 Kunstgetij