Boi Akih - Storyteller

Foto c Maarten Mooijman

De optredens van zangeres Monica Akihary en gitarist Niels Brouwer zijn een belevenis, adembenemend en meeslepend. Samen met Sekou Dioubate op kora en blokfluitist Dodó Kis trakteren zij het publiek op zinnenprikkelende virtuoze improvisaties en songs.

De Volkskrant: ‘Fabelachtige zang en meesterlijk gitaarspel in een eigen universum: Akihary en Brouwer zitten elkaar dicht op de huid maar spelen nooit op safe. Hun muzikale acrobatiek is soms zo gedurfd, dat je als luisteraar ongemerkt de adem inhoudt’.

Boi Akih spreekt tot de verbeelding door de klankrijkdom van Akihary's warme en soepele stem, het karaktervolle en inventieve gitaarspel van Niels Brouwer en de grote verscheidenheid aan kleuren en grooves in het spel van Sekou Diabate. Met dezelfde muzikale nieuwsgierigheid beweegt blokfluitist Dodó Kis zich nomadisch tussen stijlen en tradities, van geïmproviseerde tot Oude muziek en Hongaarse volksmuziek. Twee jonge musici, die met hun muzikale energie en ideeën ‘Boi Akih’ een heel nieuw karakter geven.

Monica Akihary zang, baskalimba, elektronica

Niels Brouwer akoestische zeven-nylonsnarige gitaar, harpgitaar

Sekou Dioubate 35-snarige kora

Dodó Kis sopraan-, alt-, tenor- en Paetzold basblokfluit

Kijk hier voor weergave van het optreden van Boi Akih bij Podium Witteman:

https://youtu.be/WRf19q-RNyo

____

Voor Storyteller ontwikkelde Brouwer met koraspeler Zoumana Diarra een opvallende en unieke kora; met een ingenieuze extensie maakten ze het van origine diatonische instrument geschikt voor de eclectische stukken van Boi Akih. Maar in juli vorig jaar, midden in de voorbereidingen voor het eerste Storyteller-concert, overleed hun muzikale soulmate en dierbare vriend.

Zonder ‘Zou’ toch met Storyteller doorgaan kon pas nadat zij in Sekou Dioubate een koraspeler vonden die, net als hij, doorleefde kennis van de West-Afrikaanse muziektraditie koppelt aan een onderzoekende geest en de wens om uiteenlopende muzikale invloeden te integreren in zijn spel.

____


© 2021 Kunstgetij